platform for art, nature & technology
MAP
tentoonstelling
7 april - 9 juni 2024
Tentoonstelling

Colonised Landscapes and Spectral Deterritorialised Flora

Paula Albuquerque

Screenshot van een Weather Cam in Paramaribo (2023)

Paula Albuquerque’s praktijk richt zich op het bevragen van de legitimiteit van archieven die sociale stereotypen creëren die nog steeds het hedendaagse sociale weefsel achtervolgen. Aan de hand van historisch en hedendaags bewegend beeld en fotomaterialen analyseert zij hoe deze de politiek van onteigening (politics of dispossession) ondersteunen en bekritiseert zo de voortdurende discriminatie van raciale en genderrepresentatie.

Voor haar solotentoonstelling Colonised Landscapes and Spectral Deterritorialised Flora: Anarchiving Exotifying Proto-Surveillance at Eye Colonial Film Collection bij Zone2Source maakt Albuquerque werk waarin representaties van het landschap in voormalig bezette gebieden en de rol van vroege film als vorm van proto-surveillance bij het ondersteunen en bestendigen van koloniale structuren het onderwerp is. Het materiaal is afkomstig uit het archief van het Eye Filmmuseum, waaronder
homevideo’s gemaakt tussen 1920 en 1960 in voormalig Oost- en West-Indië, waarin reizen van Nederlandse kolonisten worden afgebeeld die bepalend waren voor de kijk op de overzeese gebiedsdelen in Nederland.

De twee maanden durende tentoonstelling omvat een periode van onderzoek, waarin het werk in de ruimte van het Glazen Huis gedurende de acht weken tussen de officiële opening en de finissage zal veranderen. Tijdens de tentoonstelling zal er in de ruimte worden geëxperimenteerd met een reeks specifieke manieren om filmemulsie, printen en projectie te creëren. Door gebruik te maken van audio- en visuele bewakingsapparatuur, zowel digitaal als analoog, maar ook experimentele en geïmproviseerde versies daarvan, zal Albuquerque tijdens de tentoonstelling een aantal van de plantensoorten onderzoeken die zich tijdens de koloniale periode hebben toegeëigend, gepatenteerd door westerse systemen die hun inheemse namen hebben vervangen door koloniserende taxonomieën, en verplaatst werden naar het Amstelpark.

 

Still van Langs Borneo’s Brede Stroom (circa 1930)

Glazen Huis

het Glazen Huis