proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
23 april 2023 – 18 juni 2023
Tentoonstelling

Plantas Harmonias

Connecting continents through medicinal and ritual plants

Farah Rahman
Installation shot 'Plantas Harmonias: connecting continents through medicinal and ritual plants', Farah Rahman, 2023. Photo: Marjolein Vinkenoog

intro

Plantas Harmonias: connecting continents through medicinal and ritual plants is een solotentoonstelling waarin Farah Rahman bestaand en nieuw werk presenteert dat ze tijdens openingstijden verder in het Amstelpark ontwikkelt. Plantas Harmonias maakt deel uit van een reeks solotentoonstellingen bij Zone2Source, waarin kunstenaars gevraagd worden het artistieke onderzoek en maakproces van hun werk met het publiek te delen.

Installation shot ‘Plantas Harmonias: connecting continents through medicinal and ritual plants’, Farah Rahman, 2023. Photo: Marjolein Vinkenoog

De kunstenaar als etnobotanist
Farah’s artistieke onderzoekspraktijk is vergelijkbaar met het werk van een etnobotanist, die de complexe relaties tussen planten, volkeren en culturen analyseert door middel van veldonderzoek. Daarbij vertrekt ze vanuit haar eigen familiegeschiedenis in Suriname en India. Farah maakt multizintuigelijke werken waarin lang vergane herinneringen, politieke en spirituele relaties tussen mensen en planten een rol spelen. Hoe kunnen we onze relatie tot planten, anders dan als voedselbron of decoratie, opnieuw vorm geven in onze hedendaagse maatschappij vanuit de complexe culturele betekenissen waarin mens en plant verweven zijn?

De wereldtentoonstelling
Het Amstelpark werd aangelegd voor een wereldtuinbouwtentoonstelling, de Floriade van 1972. Een typisch modern koloniaal fenomeen waarin planten, dieren en mensen uit hun context gehaald worden en losgemaakt van de tradities en relaties waarin ze voorkomen. In Plantas Harmonias verkent Farah de culturele betekenissen van bomen en planten uit diverse plekken op de wereld en verwerkt die tot nieuwe kunstwerken in de tentoonstelling.

De tentoonstelling als plek voor collectief onderzoek
In Plantas Harmonias neemt Farah bezoekers mee om gezamenlijk op ontdekking te gaan tijdens werksessies in de tentoonstelling, workshops en expedities in het Amstelpark. Zo wordt de tentoonstelling een plek voor presentatie en veldwerk met het Amstelpark als laboratorium voor collectief onderzoek naar de complexe (post)koloniale relaties tussen mensen en planten.

Wilgen en sporen
In de tentoonstelling is een installatie van vijf boomstammen te zien, Sensing Willow. Deze installatie is een onderzoek naar hoe een bos gevoeld en ervaren kan worden door te luisteren naar de boom en haar omgeving. In de achterruimte wordt de installatie Symphony of Spores getoond. Een ander deel van de tentoonstelling is ingericht als werkplaats, waar Farah elk weekeinde aan haar nieuwe onderzoeksprojecten zal werken. Aan het eind van de tentoonstelling wordt een kaart ontwikkeld waarin het onderzoek naar de relaties en migratie van de planten in het Amstelpark verbeeld wordt, dat zo na de tentoonstelling voor parkbezoekers beschikbaar zal blijven.

De tentoonstelling bezoeken
De tentoonstelling kan worden bezocht van zondag 23 april tot en met 18 juni, van vrijdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00 in het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam. Daarnaast ook op verzoek.