proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
nieuws
April 2022

Wat is de Shadow Floriade?

Op 22 april 2022 –International Earth Day – opent Zone2Source de Shadow Floriade ter ere van 50 jaar Amstelpark (Floriade 1972). Tijdens de Shadow Floriade nemen we het publiek in tentoonstellingen, buitenwerken, expedities en workshops op diverse locaties in het park mee in nieuwe verbeeldingen en ervaringen van natuur.
De Floriade van 1972 vond plaats in hetzelfde jaar dat het rapport van Rome, Limits to Growth uitkwam. Voor het eerst werd op grote schaal bekend dat er een houdbaarheidsdatum aan de aarde is en stak het mondiale milieubewustzijn de kop op. Op de Floriade van 1972, de grootste internationale horticultuur tentoonstelling tot dan toe, was hier maar weinig van te merken. Daar willen we nu verandering in brengen.
Tijdens de Shadow Floriade lanceren we het Amstelpark als een proeftuin voor kunst en ecologie.  We stellen de vraag: kan een park in tijden van ecologische crisis een plek zijn om nieuwe relaties tot de natuur te trainen?
Parallel aan de Floriade in Almere gaat Zone2Source vanuit een kritisch ecologisch perspectief in op de schaduwkant van het park, met onze blik op de aarde  en ondergrondse kennis. In de schaduwzijde zoeken we naar het intieme, kwetsbare, en onderzoeken we  wat het betekent om mens te zijn op een multi-species planeet.
We doen dit tussen april en oktober 2022 met de volgende activiteiten:

  • tentoonstellingen in en buiten het Glazen Huis (Perfect Nature: Amstelpark Test Park, welke lokale kennis is verloren gegaan met onze wetenschappelijke blik?) en Our Living Soil (waarin kunstenaars samenkomen die de humus laag van de aarde onderzoeken)
  • met Park Studio’s in de Orangerie waarbij twee maanden lang zal de School for MultiSpecies het park als laboratorium gebruiken om ons af te stemmen op ritmes en schalen van andere levensvormen en Elmo Vermijs samen met wetenschappers van de WUR in het najaar een publiek dendrologisch lab ontwikkelt om de bomen van het Amstelpark te onderzoeken als een 50 jaar oud archief van klimaatverandering
  • en met een SchaduwTuin die we samen met de Onkruidenier ontwikkelen in de Belgische kloostertuin waarin andere, relationele natuurcultuur verhalen tot nieuwe gezamenlijke praktijken van zorg leiden.
  • Geïnspireerd door het tijdelijke paviljoen, dat het kenmerk vormt van een wereld tentoonstelling, vragen we diverse kunstenaars installaties in het park te presenteren waarin mensen hun relatie tot de omgeving op allerlei manieren onderzoeken.
  • Shadow Floriade / Amstelpark 50 jaar krant